KREMOWY SERNIK PROSTO Z DRUKARKI
Zaawansowana technologia wkracza w każdą dziedzinę życia, nie omija też kuchni. Pyszne i piękne ciasto można już stworzyć na drukarce 3D.
Amerykańcy naukowcy z Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku postanowili wykonać sernik z użyciem drukarki 3D. Swoje dokonania opisali na łamach czasopisma branżowego NJP Science of Food. Urządzenie zostało wypełnione składnikami spożywczymi więc wydrukowany sernik był w pełni jadalny.
Badacze użyli specjalnie przystosowanej drukarki 3D oraz 7 składników spożywczych, które wyciśnięto z igieł drukarki warstwami. Zaprogramowali urządzenie tak aby stworzyła konkretne danie czyli sernik. Składnikami było m.in.: kruche ciasto, którego bazą były pokruszone ciasteczka wielozbożowe, galaretka, dżem wiśniowy, pulpa bananowa oraz masło orzechowe.
Nowy sposób przygotowania wegańskiego ciasta nastręczył pewnych problemów. Nie od razu udało się badaczom uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta oraz zapobiec jego opadaniu i rozlewaniu się. Metodą prób i błędów naukowcy zagęścili każdą warstwę pastą z pokruszonych ciasteczek. Problemem była też galaretka, która potrzebuje konkretnego czasu aby stężeć. Koniec końców ciasto udało się „upiec” na drukarce dopiero przy siódmym podejściu.
Kucharze i cukiernicy mogą być spokojni. Nowe technologie nie tak prędką będą mogły zastąpić człowieka.
Na chwilę obecną brakuje przede wszystkim receptur na stworzenie konkretnych potraw. Przepisy musiały by uwzględniać nietypowy sposób przygotowania.
Twórcy eksperymentu uważają, że żywność tworzona metodą przestrzennego drukowania będzie co prawda przetworzona ale za to pozwoli lepiej kontrolować skład posiłków i produkować żywność o bardzo atrakcyjnym wyglądzie np. dla osób które cierpią na zaburzenia połykania i ze względów zdrowotnych mogą spożywać jedynie płynne, rozdrobnione pokarmy.
Zmniejszenie udziału człowieka w procesie przygotowania żywności, minimalizuje też ryzyko zakażeń mikroorganizmami.