Jak zadbać o koszyki do garowania
Jeśli prowadzisz piekarnię z pewnością używasz koszyków do garowania chleba. Chciałbyś aby służyły Ci jak najdłużej? Właściwie czyszczone i konserwowane koszyki mogą posłużyć nawet kilka lat, dlatego warto o nie zadbać we właściwy sposób. Sposób czyszczeni zależy od tego czy używasz koszyków z tworzywa sztucznego czy naturalnego
Czyszczenie i konserwacja koszyków do garowania z wikliny i rattanu
Jeżeli chcemy ustrzec się przed rozwojem pleśni w koszykach do garowania należy je regularnie czyścić i poddawać sterylizacji.
W zależności od tego czy koszyki do rozrostu chleba rotują raz na dobę czy kilka razy w ciągu doby przeprowadzamy odpowiednią procedurę czyszczenia.
Rotacja dobowa
1. Sterylizacja. Koszyki do garowania sterylizujemy termicznie jeden raz w tygodniu. Po ostudzeniu pieca do temp. 130° C umieszczamy koszyki w piecu na 30-40 min.
2. Czyszczenie szczotką. Po wysterylizowaniu koszyków i wystudzeniu ich wnętrza należy je gruntownie oczyścić używając szczotki ze stylonowej żyłki osadzonej na silniku 0,5-0B kW (może to być silnik od zwykłej szlifierki). Dobrym rozwiązaniem jest także ozonowanie koszyków do chleba.
3. Codzienna konserwacja. Na zakończenie cyklu produkcji koszyki należy dokładnie otrzepać. Lekko uderzając koszykiem o deskę, oczyszczamy go z resztek ciasta i mąki. Można też użyć szczotki do szczelin z miękkim włosiem np. polipropylenowa szczotka FBK nr katalogowy 50153 2
4.Przechowywanie. Koszyki należy przechowywać w pomieszczeniach o małej wilgotności tak by umożliwić ich szybkie wyschnięcie (w żadnym wypadku nie można trzymać koszyków w komorach fermentacyjnych). Nie należy ich także przechowywać włożonych jeden w drugi gdyż to sprzyja rozwojowi pleśni.


Wielokrotna rotacja dobowa
1. Sterylizacja termiczna. Powinna być przeprowadzana nie rzadziej niż co dwa dni w zimie i co trzy dni w lecie. Taka częstotliwość sterylizacji jest istotna bo przy tak dużej rotacji nie ma możliwości dokładnego osuszenia koszyków – może to sprzyjać rozwojowi drobnoustrojów.
2. Codzienne czyszczenie. Do codziennego, szybkiego oczyszczania koszyków z mąki i resztek ciasta przyda się szczotka z miękkim włosiem. Do tej czynności najlepiej użyć dobrej jakości szczotki z tworzywa sztucznego. Świetnie sprawdzą się polipropylenowe szczotki. Np szczotka FBK do szczelin nr katalogowy 50153 2, pozwala wyczyścić trudnodostępne i wąskie miejsca. Szczotki FBK są dopuszczone do kontaktu z żywnością i spełniają wymogi HACCP BRC IFS.
Wnętrze koszyków należy obsypać delikatnie mąką ziemniaczaną lub ryżową. Dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać, a przepływ powietrza między paskami wikliny nie zostanie ograniczony.
Jak pozbyć się pleśni z koszyków
1. Mycie. Koszyki do garowania z widoczną pleśnią należy dokładnie umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu dopuszczonego do tego celu. Detergent należy dokładnie i kilkukrotnie spłukać wodą.
2. Suszenie. Mokre koszyki osuszyć na płycie wypiekowej w temp. 150°C natychmiast po umyciu, a następnie zaparować. Po 5-10 min. piec należy przewietrzyć, a koszyki dosuszać w nim jeszcze przez kolejne 15-20 min.


Czyszczenie i konserwacja koszyków do garowania z tworzywa sztucznego
Koszyki do chleba wykonane ze sztucznego tworzywa można po każdym garowaniu lub na koniec procesu produkcji umyć maszynowo. Koszyki myjemy w zmywarce w niskiej temperaturze z użyciem dedykowanych detergentów.
Po umyciu koszyków należy odłożyć je do wyschnięcie na ażurowe półki. W ten sposób unikniemy rozwoju pleśni na koszykach.
Koszyki z tworzywa sztucznego można też myć ręcznie z użyciem odpowiedniego detergentu. Do tej procedury najlepiej użyć środka do usuwania zabrudzeń pochodzenia organicznego. Przy myciu koszyków z tworzywa sztucznego doskonale sprawdzą się profesjonalne preparaty do usuwania tłustych zabrudzeń np. ELIT 545 (roztwór 2%). Aby pozbyć się drobnoustrojów i pleśni, koszyki można umyć w roztworze środka dezynfekującego np. GERMEX A (roztwór 4%).
Koszyki myte detergentami koniecznie trzeba zneutralizować przemywając je na koniec czystą wodą.
Wnętrze koszyków należy obsypać delikatnie mąką ziemniaczaną lub ryżową. Dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać, a przepływ powietrza między paskami wikliny nie zostanie ograniczony.