Drugie życie czerstwego chleba
Właściciel rzemieślniczej piekarni Handelek z Krakowa postanowili ratować tony marnowanego, czerstwego chleba. Tak powstał startup REBREAD, który zajmuje się przetwarzaniem niesprzedanego chleba na alkohol, kosmetyki, naczynia, opakowania.
Alkohol z czerstwego chleba
Inspiracja na ratowanie niesprzedanego, czerstwego chleba pochodzi z austriackiej piekarni, która z czerstwego chleba wytwarza alkohol.
Właściciel startupu REBREAD Bartłomiej Rak wyjaśnia, że jego celem jest stworzenie nowych rozwiązań, które pozwolą zamienić czerstwy chleb z odpadu w pożądany surowiec do produkcji.
Pierwszym produktem startupu, który dość szybko przykuł uwagę, była Okowita Krast – destylat otrzymany z czerstwego chleba. Produkt zdobył dwa złote medale na Warsaw Spirits Competition w kategorii kraftowych alkoholi mocnych, pochodzenia zbożowego.
Marnowanie chleba – problem globalny
W dobie kryzysu klimatycznego coraz istotniejsze staje się korzystanie z surowców wtórnych i
przekształcanie gospodarki na model cyrkularny. Niestety globalna gospodarka jest tylko w 8,8% cyrkularna (czyli wykorzystuje ponownie tylko 8,8% paliw kopalnych, metali, biomasy i minerałów). Około 40% odpadów, które trafiają na wysypiska mogło by być wykorzystanych ponownie.
Marnowanie chleba to problem globalny. Z raportów Banku Żywności wynika, że w Polsce co roku marnują się 2 miliony ton pieczywa. Niesprzedane, wyschnięte pieczywo przerabia się niekiedy na bułkę tartą. Jednak pomimo to, ogromne ilości czerstwego chleba i bułek nadal są po prostu wyrzucane.
Niewykorzystany potencjał czerstwego chleba
Po pierwszym sukcesie jakim było wyprodukowanie Okowity Krast, projekt REBREAD zaczął poszukiwać innych zastosowań dla czerstwego pieczywa.
Okazało się można w ten sposób stworzyć szereg produktów, które dodatkowo są ekologiczne i bezpieczne dla środowiska. Niesprzedane pieczywo możne stać się surowcem do wyrobu kwasu chlebowego, napoju probiotycznego, kosmetyków, naczyń i opakowań, a nawet nawozów czy biodegradowalnego filamentu do druku 3D. Można go też wykorzystać po raz kolejny w przemyśle spożywczym do produkcji piekarniczej, past czy przypraw.
Ekologiczna produkcja
Możliwości są naprawdę szerokie. REBREAD kładzie duży nacisk na ekologiczne aspekty takiej produkcji. Np. wykorzystanie w kosmetykach do peelingu, drobinek czerstwego chleba zamiast syntetycznych drobin ścierających lub pestek sprowadzanych z Ameryki Południowej, daje wiele korzyści. Do wód nie przedostają się syntetyczne drobiny, a ślad węglowy jest zminimalizowany, dzięki wykorzystaniu surowców dostępnych lokalnie. Dodatkowo czerstwe pieczywo jest bardzo tanim surowcem.
REBREAD zaprasza do współpracy
Startaup REBRAD otrzymał 1 milion złotych dofinansowania w ramach programu BRIDGE ALFA, współfinansowanego przez NCBiR, którego misją jest pomoc w rozwoju innowacyjnych projektów oraz w tworzeniu nowych technologii w branży spożywczej.
Dzięki temu może prowadzić dalsze badania nad możliwościami wykorzystania niesprzedanego pieczywa i wdrażaniem opracowanych technologii.
Projekt REBREAD pragnie też rozpowszechniać ideę ratowania chleba. Część receptur i technologii będzie nieodpłatnie udostępniona wszystkim chętnym do współpracy piekarniom, zakładom produkcyjnym i osobom prawnym.
W ten sposób REBREAD chce się przyczynić do zmniejszenia ilości marnowanej żywności. Celem właścicieli REBREAD jest stworzenie nowego systemu łączącego piekarnie, dystrybutorów pieczywa, lokali gastronomicznych i przedsiębiorców poszukujących rozwiązań zero waste. W myśl zasady: projektowanie globalne, produkcja lokalna REBREAD chce opracować uniwersalne rozwiązania, które będzie można wykorzystywać wszędzie tam gdzie produkowany jest chleb.